29 Αυγούστου 2013

25χιλ στρέμματα,3 σπίτια, ένας τραυματίας και άλλα, από την καταστροφική πυρκαγιά στη Λιβαδειά




Περισσότερα από 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρα, αμπέλια, στάβλοι και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρόβατα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα κάηκαν-μάλιστα σε μία περίπτωση είχαμε και τον τραυματισμό ενός ποιμένα με εγκαύματα στο πρόσωπο- σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς από την φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στην περιοχή της Λιβαδειάς η οποία με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες εκτιμάται ότι προκλήθηκε από ανθρώπινη αμέλεια.

Η πυρκαγιά που σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι στην περιοχή του Καρακόλιθου και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν επεκτάθηκε προς τη Λιβαδειά καίγοντας ότι έβρισκε μπροστά της τέθηκε υπό μερικό έλεγχο τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ενώ στο σημείο παραμένουν ακόμα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Άμεση ήταν η παρέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών ομάδων και πολιτών.

Στο τόπο της πυρκαγιάς έφτασαν μεταξύ άλλων ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς ο δήμαρχος Λιβαδειάς Νίκος Παπαγγελής, δήμαρχοι όμορων δήμων και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Η φωτιά όπως σημείωσε ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Β. Παπαγεωργίου ξεκίνησε περίπου στις 2:30 μετά το μεσημέρι κοντά στο τούνελ στο δρόμο Λιβαδειάς – Αράχωβας «μάλλον από αμέλεια κάποιου που έκανε έργα σε χωράφι της περιοχής».

Γρήγορα λόγω των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων έντασης 6 μποφόρ αναπτύχθηκε, ανέβηκε την πλαγία του βουνού και ξέφυγε από τον έλεγχο των οχημάτων της που είχαν φτάσει άμεσα.

«Είχαμε τρείς προτεραιότητες. Η πρώτη ήταν να προστατεύσουμε τα χωριά όπου η φωτιά έφτασε σε πολύ κοντινή απόσταση και σε ορισμένα μπήκε μέσα όπως η Χαιρώνεια, οι Τσουκαλάδες, ο Άγιος Βλάσης και το Πέρα Χωριό. Επίσης έπρεπε να αποτρέψουμε την επέκταση της πυρκαγιάς νότια ώστε να μην περάσει τον δρόμο Λιβαδειάς – Αράχωβας και επεκταθεί προς τον Ελικώνα. Τρίτον η φωτιά δεν έπρεπε να ξεφύγει προς τον Παρνασσό. Καταφέραμε και πετύχαμε και τους τρείς αυτούς στόχους», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου

Στη μάχη της κατάσβεσης πήραν μέρος 10 καναντέρ, 2 πετζετέλ, 2 ελικόπτερα, 49 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα της Π.Υ. και του στρατού καθώς επίσης 7 βυτιοφόρα και 5 χωματουργικά μηχανήματα.

Ο Β. Παπαγεωργίου δεν παρέλειψε να εξάρει την συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς και το δήμου Λεβαδέων με την συμβολή των οποίων αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Να σημειωθεί ότι το βράδυ έγινε προληπτική εκκένωση των Τσουκαλάδων αν και αρκετοί δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους και παρέμειναν με τις δυνάμεις πυρόσβεσης καθώς και του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων της Ιεράς Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας.

Οι περίπου 60 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Λιβαδειάς το οποίο από νωρίς το απόγευμα ήταν σε ετοιμότητα.

«Επειδή η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά στο Ίδρυμα θεωρήθηκε καλό να μεταφερθούν όλοι οι πάσχοντες, περίπου 60 και να φιλοξενηθούν στο νοσοκομείο διότι δεν υπήρχε άλλος οργανωμένος χώρος ενώ υπήρχαν και 40 κατάκοιτοι γέροντες», επεσήμανε ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Γκιζίμης και πρόσθεσε: «Έγινε μια πολύ καλά συντονισμένη και αποτελεσματική επιχείρηση και πολύ γρήγορα τακτοποιήθηκαν όλοι με ασφάλεια στο νοσοκομείο. Έγινε μια υπερπροσπάθεια από το προσωπικό του νοσοκομείου και του Ιδρύματος ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του Μητροπολίτη και ευτυχώς όλα πήγαν καλά».

Οι τρόφιμοι όπως είπε ο κ. Γκιζίμης θα επιστρέψουν όταν αποκατασταθεί η κατάσταση στην περιοχή του Ιδρύματος αφού η κάπνα είναι ακόμα αισθητή όχι μόνο στο σημείο εκείνο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι φλόγες τελικά δεν κατάφεραν να αγγίξουν το Ίδρυμα άγγιξαν όμως δύο σπίτια στην Χαιρώνεια και ένα στους Τσουκαλάδες προκαλώντας ζημιές ενώ κατέστρεψαν ολοσχερώς περίπου 25.000 στρέμματα δασικής έκτασης, ελαιόδεντρα, αμπέλια, στάβλους και σε ορισμένες περιπτώσεις τα πρόβατα που είχαν εγκλωβιστεί μέσα.

Σήμερα από το πρωί συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στις καμένες περιοχές για μια πρώτη εκτίμηση ενώ στις 12 το μεσημέρι στη Λιβαδειά έφτασε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Βασίλης έξαρχος μαζί με στελέχη της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λαμίας.

Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε πυρόπληκτες περιοχές της Βοιωτίας και υπήρξε συνεργασία με εκπροσώπους των αγροτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε στη φυτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο η μεγάλη πυρκαγιά.

κείμενο : viotianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin