19 Σεπτεμβρίου 2013

Εισήγηση για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης




Τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του οικονομικού επιτελείου... που μίλησε στο Capital.gr η διεύρυνση της βάσης καταβολής του επιδόματος αποτελεί την πρώτη επιλογή του οικονομικού επιτελείου προκειμένου φέτος να προμηθευτούν πετρέλαιο και να ζεσταθούν περισσότερα νοικοκυριά και να μην επαναληφθούν οι περυσινές εικόνες της αιθαλομίχλης από τα τζάκια και την υπερβολική χρήση καυσόξυλων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου έχει πέσει τις τελευταίες ημέρες εισήγηση για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Την πρόταση χειρίζεται με απόλυτη μυστικότητα κύκλος ανώτερων κυβερνητικών στελεχών προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις αλλά και τα δημοσιονομικά περιθώρια για την εφαρμογή του μέτρου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Πέρυσι η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η λιανική τιμή του πρώτου κατά περίπου 30%. Για να αντιμετωπισθεί το πρόσθετο κόστος για τα χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου νοικοκυριά, δεσμεύτηκε στον προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 279 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα δίνονταν στα νοικοκυριά με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με την προϋπόθεση ότι θα αγόραζαν πετρέλαιο. Τελικά το επίδομα έμεινε ουσιαστικά στα αζήτητα, καθώς διατέθηκαν μόλις 80 εκατ. ευρώ. Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν διατέθηκε το επίδομα ήταν ότι τα περισσότερα νοικοκυριά, ακόμη και αυτά που δικαιούνταν το επίδομα δεν αγόρασαν τελικά πετρέλαιο.

Για να μην επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο και τη φετινή χειμερινή περίοδο το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να χαλαρώσει τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος. Επίσης εξετάζεται ακόμη και η αύξηση του επιδόματος το οποίο πέρυσι κυμαινόταν από τα 160 έως και 840 ευρώ (ανάλογα με την γεωγραφική ζώνη στην οποία ζει το νοικοκυριό). Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός για το αν τελικά τα νοικοκυριά θα προχωρήσουν στην αγορά πετρελαίου ακόμη και μετά την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένη τη βελτίωση της εικόνας του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού, το κυβερνητικό επιτελείο έχει στη διάθεσή του τεκμηριωμένη εισήγηση για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αντί για την παροχή του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης. Τη σχετική πρόταση μελετά το κυβερνητικό επιτελείο και οι τελικές αποφάσεις αναμένονται μέσα τις επόμενες εβδομάδες. Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η επαναφορά στο καθεστώς του μειωμένου φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανοίξει Κερκόπορτα στους λαθρέμπορους πετρελαίου και θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες εσόδων. Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος εισροών εκροών σε όλα τα πρατήρια της χώρας και πλέον το λαθρεμπόριο μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.

Η περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν ληφθεί και οι τελικές αποφάσεις.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin