18 Σεπτεμβρίου 2013

Πέτυχε το ακατόρθωτο η Ασπασία! Απελευθερώνεται από το χρέος στην ΕΥΔΑΠ ο δήμος Δελφών ...




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ.


Με μεγάλη ικανοποίηση σάς ανακοινώνω ότι η σημερινή Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος μας από χρέη προς την ΕΥΔΑΠ. Η κατάσταση αυτή που αποτελεί «θηλιά στο λαιμό» του Δήμου Δελφών αφού οφείλει, σύμφωνα και με τις δικαστικές αποφάσεις, στην ΕΥΔΑΠ το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, λύνεται με τον επωφελέστερο δυνατό τρόπο για τον Δήμο μας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη, 11-9-2013, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Ιωάννης Μιχελάκης, κατέθεσε την υπ’ αριθμ. 802 και ειδικό αριθμό 171 σχετική Τροπολογία επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία υπερψηφίστηκε από τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 
Στο άρθρο 1 της ανωτέρω Τροπολογίας προβλέπεται ότι υποχρεώσεις των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού καθώς και των Νομικών Προσώπων αυτών, που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, προς τις εταιρείες ΕΥΔΑΠ Α.Ε και ΕΥΑΘ Α.Ε, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την 31η-7-2013, εξοφλούνται για λογαριασμό των οικείων φορέων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, με μεταφορά πιστώσεων στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, αφαιρουμένων τυχόν προστίμων, προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ή άλλων επιβαρύνσεων. Για, δε, τα ποσά που θα καταβάλλει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ΟΤΑ, οι οποίες δημιουργήθηκαν το χρονικό διάστημα από 1η-1-2012 έως 31-7-2013, παρακρατούνται από τους αποδιδόμενους μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, των προβλεπομένων στα άρθρα 259 και 260 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει, κατά τα έτη 2014 – 2020, από τους ΟΤΑ, οι οποίοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το χρονικό διάστημα 1-1-2012 έως 31-7-2013. Με την εξόφληση των οφειλών αυτών αποσβένυται το σύνολο των απαιτήσεων των ανωτέρω εταιρειών, που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Ουσιαστικά «χαρίζονται» ολοκληρωτικά οι οφειλές μέχρι την 1η-1-2012.
Ας θυμίσουμε, όμως, συνοπτικά, και το ιστορικό της υπόθεσης. Το έτος 1970 ιδρύθηκε Νομικό Πρόσωπο – Σύνδεσμος Κατασκευαστικός, δηλαδή με σκοπό την Κατασκευή Έργων του Δικτύου για την ύδρευση των τότε Κοινοτήτων Ιτέας, Κίρρας, Γαλαξειδίου, Αγίου Γεωργίου, Αγίας Ευθυμίας, Αγίου Κωνσταντίνου, Βουνιχώρας, Πεντεορίων, και Σερνικακίου.
Το έτος 1978 ιδρύθηκε και νέο Νομικό Πρόσωπο – Σύνδεσμος για την Κατασκευή, Διοίκηση και Διαχείριση του Διυλιστηρίου Άμφισσας, στον οποίο συμμετείχε και ο πρώτος Σύνδεσμος. Στη συνέχεια για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων και αφού ο πρώτος Σύνδεσμος είχε ολοκληρώσει όλα τα έργα σε δίκτυα, φρεάτια, αντλιοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις αυτός διαλύθηκε το έτος 1990 με απόφαση του τότε Νομάρχη, ενώ παρέμεινε ο Σύνδεσμος του Διυλιστηρίου με όλα τα παραπάνω μέλη.
Η ΕΥΔΑΠ, λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια χρέωνε τον Σύνδεσμο Διυλιστηρίου Άμφισσας με δικαιώματα επί της ανεπεξέργαστης ποσότητας ύδατος, (τη, δε, επεξεργασία του ύδατος έκανε ο Σύνδεσμος με δαπάνες του). Όμως, όλες οι Διοικήσεις του Συνδέσμου του Διυλιστηρίου δεν αναγνώριζαν οποιαδήποτε χρέωση δεδομένου ότι είχαν την άποψη, διαχρονικά, και λάμβαναν αντίστοιχες αποφάσεις να μην καταβάλλουν οποιοδήποτε ποσό στην ΕΥΔΑΠ για το ανεπεξέργαστο νερό καθόσον θεωρούσαν ότι το νερό είναι αγαθό που ανήκει στη Φωκίδα. Επίσης, όλοι οι Νομάρχες μας ήταν υπέρ αυτής της άποψης, όπως ο κ. Καραχάλιος, ο αείμνηστος Ανδρίτσος και ο κ. Φουσέκης, Μάλιστα επί θητείας του κ. Καραχάλιου είχε πραγματοποιηθεί σχετικό συλλαλητήριο στο Μόρνο με αίτημα να μη αποδοθούν δικαιώματα στην ΕΥΔΑΠ ως ανταποδοτική ευχέρεια λόγω της υδροδότησης όλου του Λεκανοπεδίου της Αττικής από το Μόρνο.
Όπως είναι γνωστό η ΕΥΔΑΠ στρεφόμενη κατά του Συνδέσμου Διυλιστηρίου άσκησε αγωγή ζητώντας να της αποδοθούν τα κατά τους ισχυρισμούς της οφειλόμενα σε αυτή. Ο δικαστικός αγώνας χάθηκε και σε δεύτερο βαθμό και έτσι βρεθήκαμε στην κατάσταση ο Δήμος Δελφών ως διάδοχος του Ν.Π του Συνδέσμου του Διυλιστηρίου Άμφισσας να οφείλει προς την ΕΥΔΑΠ για το σύνολο όλων των ετών το ιλιγγιώδες ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.
Όπως προαναφέρθηκε και δεδομένου ότι η ανωτέρω οφειλή είχε βεβαιωθεί και δικαστικά η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί ήταν η πολιτική λύση. Αυτή επιδιώχθηκε διαχρονικά από όλους τους τοπικούς άρχοντες χωρίς όμως μέχρι σήμερα κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η επιδίωξη αυτή συνεχίστηκε και από εμένα από την πρώτη στιγμή που εξελέγην τόσο προς την προηγούμενη ηγεσία όσο και την σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία έδωσε αυτή τη λύση για το Δήμο Δελφών αλλά και για άλλους φορείς που είχαν οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οφειλή του Δήμου Δελφών σε σχέση με το σύνολο των οφειλομένων στην ΕΥΔΑΠ ξεπερνά το ποσοστό του 50%.
Σήμερα με την αναφερόμενη στην αρχή Τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο Δελφών να αποδεσμευτεί εξολοκλήρου από τις οφειλές του μέχρι την 1η-1-2012 με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει την απαιτούμενη διαδικασία αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, ώστε να γίνει εγγραφή του χρέους και αντίστοιχη ενημέρωση του ισολογισμού για να υπάρξει ορθή λογιστική απεικόνιση των οφειλών που θα αποπληρωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Για τις τυχόν οφειλές, δε, από 1-2-1012 έως και 31-7-2013 οι σχετικές χρεώσεις θα παρακρατηθούν από τους ΚΑΠ. 


Άμφισσα 16 Σεπτεμβρίου 2013.


Ασπασία Π. Μανδρέκα
Βουλευτής Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin