24 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο οικονομικό πλήγμα και για την Αράχωβα-Δελφούς


Παρακάτω παραθέτω  δημοσίευμα που ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  στο διαδίκτυο  και που σε γενικές γραμμές αποτυπώνει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί της Κω μετά την απαγόρευση πραγματοποίησης συνεδρίων σε τουριστικές περιοχές. 
Άραγε από την πλευρά της Αράχωβας, είχαμε  κάποιες αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες?
Εννοείται ότι η απώλεια των συνεδρίων στην περιοχή μας, δεν αφορά μόνο τα εν λόγω ξενοδοχεία αλλά και όλη την τοπική κοινωνία.


Όταν διαβάσαμε τα "καθέκαστα" δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και δεν είναι σχήμα λόγου. Στην εποχή που ζούμε, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, και με τον Τουρισμό ως μια -πανθομολογούμενη- λύση για την πολυπόθητη ανάπτυξη, κάποιοι απεργάζονται σχέδια για να "φεύγουν" ιατρικά συνέδρια στο εξωτερικό και να μην γίνονται στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα λοιπόν με την Ένωση Ξενοδόχων Κω, που "ξετρύπωσε" το θέμα 
"Βάσει της Εγκύκλιου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με Αριθμ. Πρωτ. 81867/26.11.2012 και του νέου, επικαιροποιημένου Κώδικα Δεοντολογίας ΣΦΕΕ (18/12/12), αποκλείονται από τη διοργάνωση συνεδρίων εσωτερικού τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων (5*), τοποθεσίες γνωστές για τον ψυχαγωγικό και πολυτελή τους χαρακτήρα καθώς και όλες οι τουριστικές περιοχές κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων (10/6-2/9 και 10/12-28/2)". Μάλιστα σχετική επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος, με κοινοποίηση σε Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΣΕΤΕ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Διαβάστε και φρίξτε λοιπόν (σ.σ. αντιγράφουμε από την επιστολή):
"Μετά τη νέα Εγκύκλιο έχει μειωθεί δραματικά η ζήτηση Ιατρικών Συνεδρίων σε πολλές τουριστικές περιοχές, με αποτέλεσμα αρκετές επιστημονικές εκδηλώσεις να προσανατολίζονται σε αναζήτηση άλλων προορισμών ακόμα και εκτός Ελλάδας.
Οι περιορισμοί αυτοί θέτουν σε κίνδυνο τον Συνεδριακό τουρισμό ολόκληρης της χώρας ενώ παράλληλα ΑΔΙΚΟΥΝ καταξιωμένους συνεδριακούς προορισμούς, οι οποίοι συνάμα θεωρούνται και τουριστικοί. Εξαιρούνται μάλιστα των περιορισμών αυτών οι πρωτεύουσες νομών, γεγονός που προκαλεί ακόμα περισσότερο τις αντιδράσεις μας καθώς δημιουργεί χωρίς λογική διακρίσεις μεταξύ των συνεδριακών προορισμών (είναι προφανές ότι κάποιοι άλλοι επωφελούνται των περιορισμών…)! Η εγκύκλιος αυτή, είναι σαν να τιμωρεί την ίδια την χώρα για την μορφολογία του εδάφους της. Έχουμε 3000 νησιά, εκ των οποίων τα 1500 κατοικημένα και 70-100 εξ αυτών προσπαθούν να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν την επιχειρηματικότητα με στόχο την αποκέντρωση (και όχι την αστυφιλία), την συνεχή προσφορά εργασίας σε πολίτες αυτής της χώρας και εν τέλει την γιγαντιαία προσπάθεια να μην μείνει η παραμεθόριος ζώνη έρμαιο στην εγκατάλειψη.
Ειδικά το νησί της Κω εξαιτίας της καταγωγής του «Πατέρα της Ιατρικής», Ιπποκράτη και των αρχαιολογικών ιατρικών μνημείων (Ασκληπιείο) προσελκύει το ενδιαφέρον των ιατρών από όλο τον κόσμο (σε κάθε ένα μάλιστα γίνεται η αναπαράσταση του όρκου του Ιπποκράτη, στο χώρο του Ασκληπείου, που βεβαίως ΔΕΝ μπορεί να γίνει σε περίοδο βροχών).
Πολλά ιατρικά συνέδρια εγχώρια και διεθνή λάμβαναν χώρα στο νησί, όπου έχουν επενδύθει σημαντικά κονδύλια στη διαμόρφωση συνεδριακών εγκαταστάσεων σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών, τα οποία μάλιστα προωθούσε και ο Αναπτυξιακός Νόμος".

Και συνεχίζει η επιστολή, η οποία και "λίγα λέει": 
"Λαμβάνοντας υπόψιν:
1. Το ότι οι αποφάσεις σας αντίκεινται στην πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού για προσέλκυση ιατρικών συνεδρίων
2. Το γεγονός ότι σε χώρες με την ιδιομορφία της Πολυνησίας ,η κοινή προσπάθεια πολιτείας και παραγόντων πρέπει να είναι η ενίσχυση των νησιών και όχι η αποδυνάμωσή τους
3. Το ότι οι αποφάσεις σας προκαλούν διακρίσεις μεταξύ συνεδριακών προορισμών
4. Το ότι πολλά ιατρικά συνέδρια φεύγουν ΚΑΙ εκτός χώρας
5. Το ότι τα περισσότερα συνεδριακά κέντρα ανήκουν σε συγκροτήματα υψηλών κατηγοριών και ειδικά των πέντε αστέρων
6. Το Ιπποκρατικό ιδεώδες και το σεβασμό προς τη βαριά ιστορία του νησιού της Κω
7. Το ότι στην Κω βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα συνεδριακά κέντρα των Βαλκανίων (μεταξύ και άλλων),

Ζητούμε τα παρακάτω: 
1. Την κατάργηση της απαγόρευσης διεξαγωγής ιατρικών συνεδρίων σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων
2. Την κατάργηση της απαγόρευσης διεξαγωγής ιατρικών συνεδρίων σε τουριστικές περιοχές (γνωστές για τον ψυχαγωγικό και πολυτελή τους χαρακτήρα)
3. Την κατάργηση του διαστήματος της χρονικής απαγόρευσης ιατρικών συνεδρίων στις τουριστικές περιοχές, ή έστω την συρρίκνωση αυτής
4. Την εξαίρεση του νησιού της Κω, ως το νησί του Ιπποκράτη, από οποιουσδήποτε περιορισμούς

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε το παράδειγμα της γείτονας χώρας Τουρκίας, που σε αντίθεση με εμάς, αποκεντρώνονται με την εξαιρετικά επιθετική πολιτική τους για την προσέλκυση Ιατρικών Συνεδρίων. Έχουν μάλιστα αναγάγει τον Ασκληπιό ως "άνθρωπο του Αιγαίου", δημιουργώντας πολιτικές οι οποίες δημιουργούν προηγούμενο και χτυπούν την «κοιμισμένη» Ελλάδα Ειδικά στις μέρες που διανύουμε, με τον κίνδυνο να οδηγηθούν πολλές τουριστικές επιχειρήσεις και προορισμοί σε οικονομικό μαρασμό και κατάρρευση, οι οποιεσδήποτε αποφάσεις που λαμβάνουμε πρέπει να στοχεύουν στην στήριξη και στην χωρίς εμπόδια ανάπτυξη. Καθώς ο τουρισμός αποτελεί μία πολύ σημαντική πηγή εσόδου στο Α.Ε.Π. της ελληνικής οικονομίας, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες οι συλλογικές προσπάθειες για τη στήριξη και προώθηση των πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου".

Μάλιστα στον Αναθεωρημένο Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ αναγράφονται τα εξής (αυτολεξί):





"Συνέδρια & Επιστημονικές Εκδηλώσεις - Ο ΣΦΕΕ υιοθετεί ένα πιο αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στη διεξαγωγή των Συνεδρίων και των Επιστημονικών Εκδηλώσεων:
• Θεσπίζονται περιορισμοί στον αριθμό των γιατρών και των συμμετοχών τους στα Συνέδρια και τις επιστημονικές εκδηλώσεις. 
• Απορρίπτονται Συνέδρια τα οποία διοργανώνονται σε τοποθεσίες γνωστές για τον ψυχαγωγικό τους ή/και ιδιαίτερα πολυτελή χαρακτήρα (π.χ. spa, resorts, casino κλπ.) 
• Ορίζεται η τουριστική περίοδος (θερινή: 10/6-20/9 & χειμερινή: 10/12 – τέλος Φεβρουαρίου) και δεν επιτρέπονται οι τουριστικοί προορισμοί κατά τη διάρκεια των τουριστικών περιόδων. 
• Ο ΣΦΕΕ θα καταρτίσει λίστα ανάλογη με αυτή της EFPIA (e4ethics) για όλα τα Συνέδρια, η οποία θα δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα του.
• Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή συνοδών μελών σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ακόμα και αν υπάρχει ιδία κάλυψη εξόδων. 
• Περιορίζονται οι χορηγίες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για Συνέδρια και τίθενται συγκεκριμένα ανώτατα όρια".


Υπάρχει τελικά μυαλό σε αυτή τη χώρα;
Blog Widget by LinkWithin