7 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ UNESCO ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟ...


28 ελληνικά φυσικά μνημεία ζητούν προστασίαΤης Τανιας Γεωργιοπουλου


Χρειάζονται αιώνες για να δημιουργηθούν από τη φύση και μόνο λίγοι μήνες ή και μέρες για να καταστραφούν από τους ανθρώπους. Ο λόγος για τα «φυσικά μνημεία», όλα εκείνα τα θαυμαστά τοπία της φύσης, όπως τα σπήλαια, τα φαράγγια, τα μορφώματα δηλαδή που προέκυψαν από τη διάλυση ασβεστολιθικών πετρωμάτων από το νερό, δημιουργώντας τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είκοσι οκτώ τέτοια φυσικά μνημεία σε όλη την Ελλάδα προτείνονται από την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας να ενταχθούν στο ανάλογο Πρόγραμμα της UNESCO, ώστε να προφυλαχθούν από την ανθρώπινη παρέμβαση. Πρόκειται για πρόγραμμα προστασίας των καρστικών γεωμορφών, που προκύπτουν από τη διάλυση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και αποτελούν Μνημεία της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, καθηγητή στο τμήμα Γεωλογίας, κ. Γεώργιο Στουρνάρα, «τα ασβεστολιθικά πετρώματα αποτελούν το 40% της επιφάνειας του εδάφους στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια τα μορφώματα που προκύπτουν από την επίδραση του νερού σε αυτά είναι πολλά ανά την ελληνική επικράτεια». Ωστόσο δεν χρειάζονται όλα προστασία. Για παράδειγμα, και ο βράχος της Ακρόπολης αποτελεί ασβεστολιθικό πέτρωμα, αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, δεν είναι ανάγκη να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεδομένου ότι φέρει την Ακρόπολη έχει «κερδίσει» την προστασία της πολιτείας διά.... άλλης οδού.
Εφόσον οι συγκεκριμένες θέσεις ή μέρος αυτών κηρυχθούν φυσικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα πρέπει να προστατευτούν από την ελληνική πολιτεία. «Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα γίνεται σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες» τονίζει στην «Κ» ο κ. Στουρνάρας. Συγκεκριμένα προτείνονται:



Κεντρική Ελλάδα Ολυμπος. Είναι το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, (ύψος 2.917 μέτρα) και όπως είναι γνωστό ήταν η κατοικία των θεών. Τα δύο υψηλότερα σημεία ονομάζονται Θρόνος του Δία και Πάνθεον.
Η κοιλάδα των Τεμπών. Χωρίζει τα βουνά Ολυμπος και Οσσα. Διασχίζεται από τον ποταμό Πηνειό και έχει μήκος 8 χιλιομέτρων.

Καρστ στον Παρνασσό. Πρόκειται για σειρά καρστικών σχηματισμών στον Παρνασσό.



Το Κωρύκειον Αντρον. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του Παρνασσού κοντά στους Δελφούς. Θεωρείται ότι η συγκεκριμένη σπηλιά επικοινωνούσε με τον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς.


Οι Φαιδριάδες Πέτρες και η Κασταλία Πηγή. Πρόκειται για δύο τεράστιους βράχους που φτιάχνουν μια στενή κοιλάδα, όπου η Κασταλία, η ιερή πηγή των Δελφών, ανάβλυζε.

Η πεδιάδα της Κωπαΐδας. Βρίσκεται στο κέντρο της Βοιωτίας, έχει μέγεθος 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει προκύψει από αποστράγγιση.

Η καρστική λίμνη της Βουλιαγμένης. Αυτή η λίμνη έχει δημιουργηθεί από την κατάρρευση της οροφής μιας σπηλιάς και το νερό της προέρχεται από υπόγεια νερά και τη θάλασσα.

...






Αναρτήθηκε από Καρτερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin