9 Νοεμβρίου 2013

Νέες αλλαγές στη φορολογία - 13% ΦΠΑ και στον καφέ - Φθηνότερα τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. - Φορολογικές δηλώσεις για τους 18άρηδες

 Viotiashop


Καταργούνται οι δύο πρώτοι φόροι υπέρ τρίτων
- Τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ και στα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων
- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
- Αναγνωρίζονται οι αποδείξεις στους φορολογούμενους με εκπρόθεσμη υποβολή έως 15/9

Φθηνότερα θα γίνουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ενώ επιβάλλεται τέλος παραμονής και πλόων στα σκάφη αναψυχής. Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στην οποία επίσης περιλαμβάνονται διατάξεις προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία από το Δεκέμβριο το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, με το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου και έπειτα από σχετικό αίτημα.

Παράλληλα, επεκτείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% και στον καφέ, τα σοκολατούχα ροφήματα και τα αφεψήματα ανεξάρτητα από το εάν η κατανάλωση γίνεται επί τόπου ή όχι, σύμφωνα με άρθρο στην τροπολογία.

Επίσης, καταργούνται οι δύο πρώτοι φόροι υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα η εισφορά 0,5% επί της αξίας των εισαγόμενων προϊόντων που κατέληγε στα ταμεία των ΑΕΙ και τέλος η εισφορά τραπεζών στα εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα σε ποσοστό 1,5 τοις χιλίοις.

Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προβλέπονται συντελεστές απομείωσης των τελών ταξινόμησης με βάση τους οποίους η χώρα μας εναρμονίζεται με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι συντελεστές θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
Προβλέπεται ακόμη απαλλαγή από το φόρο πολυτελείας στην περίπτωση όπου ένα ΙΧ έχει ταξινομηθεί για πρώτη φορά σε χώρα της ΕΕ, επίσης για λόγους συμμόρφωσης με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ εξαιρούνται και τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Όσον αφορά το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, η συγκρότηση του οποίου προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία, γίνονται τροποποιήσεις με βάση παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές θα διαβιβάζουν μέσω κλειστού κυκλώματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το αίτημα άρσης του τραπεζικού απορρήτου στα τραπεζικά ιδρύματα και θα λαμβάνουν επίσης μέσω του ίδιου κλειστού κυκλώματος τις απαντήσεις των τραπεζών.

Για το Τέλος Παραμονής και Πλόων προβλέπεται ότι θα κυμαίνεται από 100 έως 400 ευρώ για κάθε μέτρο μήκους του σκάφους. Θα τεθεί σε ισχύ από 1.1.2014 σε όλα τα πλοία αναψυχής, ιδιωτικά και επαγγελματικά, τα μηχανοκίνητα μικρά σκάφη ολικού μήκους επτά μέτρων και άνω και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια ολικού μήκους επτά μέτρων και άνω.

Διευκρινίζεται ότι το τέλος επιβάλλεται για όλα τα προαναφερθέντα πλοία και μικρά σκάφη, ανεξάρτητα από τη σημαία τους, τα οποία πλέουν, ελλιμενίζονται ή αγκυροβολούν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Το ύψος του τέλους καθορίζεται ως εξής:



- Για τα σκάφη ολικού μήκους από επτά έως και οκτώ μέτρα σε 200 ευρώ.

- Για τα σκάφη ολικού μήκους από οκτώ έως και δέκα μέτρα σε 300 ευρώ.

- Για τα σκάφη ολικού μήκους αν των 10 μέτρων και έως και 12 μέτρα σε 400 ευρώ.

- Για τα σκάφη ολικού μήκους άνω των 12 μέτρων α) ανά έτος, εκατό 100 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο ή β) ανά μήνα, δέκα 10 ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. Η χρέωση για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια μειώνεται στο ήμισυ με την προϋπόθεση της αποκλειστικής επαγγελματικής χρήσης.

Σημειώνεται ότι εφόσον τα πλοία ελλιμενίζονται μόνιμα στην ελληνική επικράτεια, παρέχεται έκπτωση 30%.

Η πληρωμή του τέλους διενεργείται με ηλεκτρονικό τρόπο ως εξής:

-για τα πλοία ή μικρά σκάφη που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια κατά το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους για το τέλος του επόμενου έτους,

- για τα πλοία ή μικρά σκάφη που θα εισέλθουν στην ελληνική επικράτεια πριν από την είσοδο ή κατά την είσοδό τους.
Άλλα μέτρα που προβλέπονται:


- Τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος 600 ευρώ.

- Όλοι οι φορολογούμενοι από 18 ετών και άνω αν δεν είναι προστατευόμενα μέλη θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

- Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

- Οι αποδείξεις αναγνωρίζονται για όσους υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση εκπρόθεσμα μέχρι τις 15/9.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin