16 Ιουλίου 2014

Στελέχωση του Κ.Υ. Λιδωρικίου και αξιοποίηση της Λίμνης Μόρνου

Ανακοίνωση της Δωρικής Αδελφότητας



Τον Ιούνιο ακολούθησε η συνάντηση της Δωρικής Αδελφότητας με την Υφυπουργό Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τον Πρόεδρο Ιωάννη Μπαλατσούρα, ο κ. Δημήτρης Μπέσκος και η κυρία Ελεονώρα Λιγούτσικου. Η Υφυπουργός ενημερώθηκε τόσο γραπτά μέσω υπομνήματος, όσο και προφορικά σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983 σχετικά με τη λίμνη του Μόρνου όσο και για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου. Το υπόμνημα αναφέρει τα εξής:


“Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Η Δωρική Αδελφότητα είναι ένας Πολιτιστικός και Πατριωτικός Σύλλογος των εν Αθήναις Δωριέων καταγόμενων από την επαρχία Δωρίδος του Νομού Φωκίδος.


Οι ιδρυτικοί και καταστατικοί της στόχοι και σκοποί περιλαμβάνουν την υποστήριξη και την σφυρηλάτηση της αλληλεγγύης και ενότητας των Δωριέων της Αττικής και απανταχού καθώς και την διάσωση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Σήμερα αριθμεί περίπου 5.000 τακτικά μέλη και σύμφωνα με την τελευταία μας εκτίμηση εκπροσωπεί 70.000 άτομα, εντός και εκτός Ελλάδος και είναι το αρχαιότερο Πολιτιστικό Σωματείο των Αθηνών.


Η ιστορία της ξεκινά το 1906, όταν εμπνευσμένοι, ανιδιοτελείς και αγνοί συμπατριώτες μας πήραν την απόφαση να ιδρύσουν, ένα κοινωφελές και πρωτοπόρο για εκείνη την εποχή όργανο.


Έτσι φέτος συμπληρώνουμε 108 χρόνια αδιάκοπης και συνεπούς παρουσίας από την ίδρυσή μας.


Η Δωρίδα, το δυτικό μέρος του Νομού Φωκίδας, είναι μία περιοχή κατά το 75% ορεινή. Στους ορεινούς της όγκους (Γκιώνα, Βαρδούσια, Οίτη) περικλείεται η λίμνη του Μόρνου, η οποία ως γνωστόν τροφοδοτεί με νερό το 40% των κατοίκων της χώρας που διαμένουν στην Αττική μέσω της Υλίκης και του Μαραθώνα. Η ορεινή Δωρίδα, όπου βρίσκεται η λίμνη του Μόρνου, έχει ως αξίες αναφοράς, το φυσικό κάλλος, ιστορικά χωριά και μνημεία που ανασύρουν μνήμες από την αρχαιότητα έως την Αντίσταση.


Όμως εξαιτίας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983, τόσο το περιβάλλον όσο και η παραγωγική δραστηριότητα στις παραλίμνιες περιοχές έχουν επηρεαστεί σημαντικά, δημιουργώντας ένα άκρως περιοριστικό καθεστώς δεσμεύσεων στη λίμνη καθώς η απαγόρευση σε κάθε είδους δραστηριότητα σε υπερβολικά μεγάλη ακτίνα περιμετρικά της λίμνης, επιφέρει καθηλωτικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη της περιοχής.


Στο πλαίσιο πρόσφατης έρευνας της Δωρικής Αδελφότητας στη Δωρίδα μέσω δομημένου ερωτηματολογίου, αναδείχθηκαν τα θέματα που αφορούν την λίμνη του Μόρνου και την παραλίμνια περιοχή και ο τρόπος που επηρεάζουν ή δύναται να επηρεάσουν τη ζωή των διαμενόντων σε αυτή καθώς και την προοπτική επαναπατρισμού Δωριέων υπό κατάλληλες προϋποθέσεις


Μέσω της παρούσας επιστολής επιθυμούμε να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους κατοίκους, την Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Δωρίδος και την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στην κατεύθυνση της άρσης των αυστηρών περιορισμών που θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση Α5/2280/1983 ώστε να δοθεί μία αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας κατ ́ αναλογία με τη λίμνη Πλαστήρα, με δυνατότητα δράσεων ήπιας ανάπτυξης πέριξ και εντός αυτής που -προφανώς- δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.


Εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, στα Προγράμματα Μέτρων των Σχεδίων Διαχείρισης του Υδατικών Διαμερισμάτων Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Αττικής προτείνεται n επικαιροποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983 (ΦΕΚ 720/Β) ως προς τις πρόνοιές της, οι οποίες σχετίζονται με επιτρεπόμενες υπό όρους αλλά και απαγορευμένες δραστηριότητες, καθώς και τους μηχανισμούς ελέγχου τους, ώστε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας του Μόρνου και των υπόλοιπων σωμάτων που χρησιμοποιούνται, για την ύδρευση της πρωτεύουσας να εκσυγχρονιστεί και να εξορθολογιστεί αναλόγως.


Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων έχει διαβιβάσει από τις αρχές του 2013 στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας πρόταση τροποποίησης της ανωτέρω Υπουργικής Κοινής Απόφασης Α5/2280/1983, που αποτελεί και το επισπεύδον Υπουργείο.


Σε ό,τι αφορά το έργο «Αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων οικισμών περιοχής ταμιευτήρα Μόρνου», η τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983 θέτει ζητήματα αλλαγής του χαρακτήρα του έργου, καθώς και συνολικής αναθεώρησης, τόσο της προστασίας των Υδατικών Συστημάτων, όσο και της διαχείρισης των αστικών λυμάτων των παραλίμνιων οικισμών της περιοχής, όπως ορίζουν οι Οδηγίες 2000/60/ΕΕ και 91/271/ΕΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή υφίστανται οι δυο Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού Λιδορικίου και των φυλακών Μαλανδρίνου.


Μετά από σειρά συναντήσεων μεταξύ εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της ΕΥΔΑΠ, του Δήμου Δωρίδος έχει διαμορφωθεί σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των προαναφερόμενων φορέων για την επίτευξη αποτελεσματικής διαχείρισης των αστικών λυμάτων της περιοχής, Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης εξαρτάται από την τροποποίηση της ΚΥΑ Κοινής Υπουργικής Απόφασης Α5/2280/1983.»


Για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει ερώτηση, τον Αύγουστο του 2013 η βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, στην οποία απάντησε η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή, για τροποποίηση της υγειονομικής διάταξης Α5/2280/83.


Το δεύτερο ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους κατοίκους είναι η επαναστελέχωση του Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου.


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο πρώην Υπουργός κος Άδωνις Γεωργιάδης στις αρχές Μαρτίου 2014 είχε δεσμευτεί απέναντι στο Δήμαρχο Δωρίδας κ. Καπεντζώνη και σε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου δεν πρόκειται να κλείσει και θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του καθώς και ότι θα στελεχωθεί με 2 επικουρικούς Ιατρούς, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψή τους μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. 


Επίσης, θα στελεχωθεί με ένα τουλάχιστον μόνιμο ιατρό, καθώς και με νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Κατά την άποψή μας απαιτούνται 2 μόνιμοι Ιατροί δεδομένου ότι υπάρχουν σε κοντινή απόσταση και οι φυλακές Μαλανδρίνου.
.
Για τους μόνιμους κατοίκους της ορεινής Δωρίδας η ιατρική κάλυψη είναι ένα μείζον ζήτημα που απαιτεί άμεση επίλυση.


Κυρία Υπουργέ,


Σας ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας στα αιτήματά μας. Εκ μέρους των Δωριέων θα αναμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις άμεσες ενέργειές σας αναφορικά με τα δύο θέματα που θέσαμε.


Οι αποφάσεις της Πολιτείας, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, θα επηρεάσουν τη ζωή και τις αποφάσεις, τόσο των διαμενόντων στη Δωρίδα όσο και εκείνων που επιθυμούν να επιστρέψουν στις ρίζες τους, στην ιστορική Δωρίδα, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει γνωρίσει ένα μεγάλο κύμα εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών διαβίωσης και προοπτικών ανάπτυξης.


Η κυρία Υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς υπαλλήλους και θα ακολουθήσει νεότερη συνάντηση.

Blog Widget by LinkWithin