27 Αυγούστου 2014

Αντίκυρα : Η περιοχή με το φυτό που σε φέρνει στα συγκαλά σου. Πρόγραμμα εκδηλώσεων.

"Πιθ΄Ελλέβορον" ! 



Η συγκινησιακή τοπολογία του παιχνιδότοπου της Αντίκυρας 
Η Αντίκυρα είναι μια παραλιακή κωμόπολη της Αρχαίας Φωκίδας, ένα φυσικό λιμάνι στις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου. Ιδρύθηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από τον μυθικό ήρωα Αντικυρέα, ο οποίος λέγεται ότι θεράπευσε τον Ηρακλή από την Μανία που του έστειλε η θεά Ήρα, χρησιμοποιώντας το ασπρόμαυρο ρίζωμα του Ελλέβορου, ενός ενδημικού βοτάνου που φυτρώνει στις πλαγιές του όρους Ελικών. 



Το μυθικό βότανο Ελλέβορος λέγεται ότι θεραπεύει τη μελαγχολία και την τρέλα. 



Στα αρχαία χρόνια, όταν κάποιος “ἡλλεβορία” δηλ. ενεργούσε και μιλούσε παράλογα, τον συμβούλευαν: " Πῖθ’ Ἑλλέβορον " που σήμαινε, "Πιες ελλέβορο(ν)!" , (ενν.) ώστε να έρθεις στα συγκαλά σου. 

Στην παρούσα κρίση, η οποία προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου οικονομική ύφεση, αυτή η αρχαία ελληνική φράση αποκτά μια ξεχωριστή σημασία και εμείς φιλοδοξούμε να την αναγάγουμε σε φράση-σύνθημα της εποχής μας• μια καλά τεκμηριωμένη, με χιουμοριστικό ύφος, λυσιτελής περιφερειακή απάντηση στην παρούσα κρίση, που δημιουργεί δυνατότητες περιφερειακής ανάπτυξης στη γεωργία, την οικο-φαρμακολογία, την εξαγωγή τοπικών προϊόντων και τον αγροτουρισμό μυθολογικής κατεύθυνσης. 




Μύθοι-σπαζοκεφαλιές αναπηδούν από τη συγκινησιακή αύρα αυτού του τόπου που λέγεται ότι συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο με 40 μαύρα πλοία, τα οποία κυβερνούσαν τα αδέλφια Σχεδίος και Επίστροφος. Παραδόξως, ο Επίστροφος, αν και, όπως παραδίδεται, πέθανε στην Τροία, λέγεται ότι έφερε τα οστά του Σχεδίου πίσω στην Αντίκυρα. Παράδοξοι βρόχοι-κυκλώματα και γλωσσικά παιχνίδια που προάγουν το μυαλό αναδύονται απ’ αυτόν τον μυθικό τόπο, όπου και το απλό άγγιγμα αυτού του βοτάνου, του Ελλέβορου, με γυμνά χέρια προκαλεί παραισθήσεις… 

Μια φαντασιακή εμπειρία σχετική με τη διασύνδεση των μύθων και του τοπίου παίρνει σάρκα και οστά μέσω του προγράμματός μας, στη συγκινησιακή τοπολογία αυτού του απαρνημένου τόπου που βρίσκεται 28 χλμ. από τους Δελφούς, στους οποίους μπορεί επίσης να φτάσει κανείς περπατώντας μέσα από ένα μονοπάτι σύντομης διαδρομής. 

Από τη δεκαετία του 1970, πολλές ανασκαφές έχουν δείξει ότι η Αντίκυρα κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους. Το 620 π.Χ. η κωμόπολη καταστράφηκε από σεισμό. Ερείπια του ναού της θεάς Αθηνάς Παλλάδος του 575-550 π.Χ. και του αρχαιότατου ναού της θεάς Αρτέμιδος (που ήταν παρόμοιοι με εκείνους που βρέθηκαν στη Σικελία) υπάρχουν κατεσπαρμένα στην περιοχή. Σύμφωνα με τον περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία, υπήρχε ένα τεράστιο άγαλμα του Πραξιτέλη, που αναπαριστούσε την Αρτέμιδα ως κυνηγό με το σκυλί της, η απεικόνιση της οποίας βρίσκεται σε χάλκινα νομίσματα του 210 π.Χ..

Στην τοποθεσία Παλάτια, τα ερείπια ενός ελληνιστικού τείχους και δύο πύργοι, μαζί με άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, στοιχειώνουν τον τόπο με την ιδιόμορφη συγκινησιακή παρουσία τους. 

Στο αγροοικολογικό-μυθοαρχαιολογικό-γαιοποιητικό καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα 
" Πῖθ’ ἑλλέβορον " θέλουμε να τονίσουμε την τοπολογική ιδιομορφία αυτού του μυθικού τόπου που βρίσκεται πολύ κοντά στη μόνη βιομηχανική πόλη της Ελλάδας, στα «΄Ασπρα Σπίτια». 

Οι εκδηλώσεις θα οργανωθούν από την «Αλλοτροπία», ένα νέο τοπικό σύλλογο με ισότιμα μέλη συγγραφείς, συνθέτες και εικαστικούς καλλιτέχνες, που διαμένουν στην Αντίκυρα και απανταχού του κόσμου. 

Οι εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα ποικίλλουν από τη δημιουργία μιας διεθνούς έκθεσης-πινακοθήκης (παγκόσμιου σημείου συνάντησης) στο νεοϊδρυμένο μουσείο της Αλλοτροπίας, σε μουσικοποιητικές βραδιές με παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, τη δημιουργία ενός πολυεπίπεδου, διασυνδεδεμένου εδαφικού, τοπολογικού χάρτη της περιοχής και τη διοργάνωση ενός αγροτεχνολογικού συμποσίου σχετικά με τη βοτανική φαρμακολογία και τον αγροτουρισμό μυθολογικής κατεύθυνσης. 

Πόλυ Κασδά για την Αλλοτροπία σε συνεργασία με τη Δήμητρα Παρασχαράκη.

Blog Widget by LinkWithin