6 Νοεμβρίου 2015

Στο στόχαστρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι ανείσπρακτες οφειλές των Δήμων



Του Στέφανου Σταμέλλου (*)


Ακούμε ότι αυτό το διάστημα αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες προκειμένου να εξοφλήσουν, πολλοί δε εμφανίζονται διαμαρτυρόμενοι στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία, προβάλλοντας λογικές ενστάσεις.
Στο μεταξύ διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης ζητά την διαγραφή των κλήσεων, που αυτή την περίοδο αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες ξεχασμένες χρόνια στα συρτάρια του Δήμου. Ο κ Αγγελόπουλος, που είναι εκλεγμένος Συμπαραστάτης, αναμένεται να διατυπώσει τη θέση ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να προβεί, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, στη διαγραφή των οφειλών από κλήσεις, όταν η ταμειακή βεβαίωση τους έχει γίνει σε χρόνο μεταγενέστερο της τριετίας από την ημέρα βεβαίωσης της παράβασης από τα αρμόδια όργανα.
Όπως εξηγεί ο κ Αγγελόπουλος, η ταμειακή βεβαίωση του προστίμου βάσει της κείμενης νομοθεσίας θα πρέπει να γίνεται εντός προθεσμίας τριών μηνών. "Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση της ταμειακής βεβαίωσης των κλήσεων καθ' υπέρβαση κάθε έννοιας εύλογου χρόνου συνιστά κακοδιοίκηση και αποτελεί αντικείμενο βελτίωσης, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα", τονίζεται στην έκθεση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης.
Για το θέμα αυτό η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών έχει επισημάνει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει καμία άλλη επιλογή από τη βεβαίωση των προστίμων, καθώς η υποχρέωσή του να διεκδικήσει την είσπραξη των ποσών αυτών απορρέει από ρητές επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έπειτα από κατασταλτικό έλεγχο που διενήργησε.
Στο Δήμο Λαμιέων ούτε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης έχει εκλεγεί, ούτε έχει απασχολήσει το σοβαρό αυτό θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι τα 10 εκατ. ευρώ περίπου του συνόλου των ανείσπρακτων οφειλών Παρελθόντων Οικονομικών Ετών του Δήμου Λαμίας είναι θηλιά στο λαιμό χιλιάδων δημοτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι καλούνται στη σημερινή δύσκολη συγκυρία να πληρώσουν. Και ότι κάθε χρόνο συντάσσεται ένας πλασματικός προϋπολογισμός με ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 15% των προβλεπόμενων εσόδων του Δήμου με τις αντίστοιχες πλασματικές προβλέψεις και «υποσχέσεις» του Τεχνικού Προγράμματος.
Στο μεταξύ πάνω από διακόσιες αγωγές κατά του δήμου εκδικάζονται αυτές τις μέρες στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας, που αφορούν στις ανείσπρακτες οφειλές των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης και συναφών καταστημάτων, το περίφημο 2%, με την παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2003 για την μη είσπραξη. Το ποσό αυτό σήμερα είναι της τάξης των 4 εκ. ευρώ χωρίς τις νόμιμες προσαυξήσεις. Ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο πρότεινε στους δημοτικούς συμβούλους και στον δήμαρχο να αναληφθεί πρωτοβουλία προς την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να επανέλθει σε ισχύ ο νόμος για τη δυνατότητα εξόφλησης του 30% του ποσού με ρύθμιση σε δόσεις χωρίς επιβαρύνσεις.
Την κακοδιοίκηση της δημοτικής αρχής και των υπηρεσιών δεν μπορεί να υποστούν οι διάφοροι οφειλέτες, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν σήμερα να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση.

(*) Ο Στέφανος Σταμέλλος είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin