3 Νοεμβρίου 2016

Ομιλία της Αν. Υπουργού Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά στο EU Arab World Summit







Σας καλωσορίζω στη σημερινή σύνοδο ως το πρώτο βήμα και ένα σημαντικό μήνυμα για το ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στην ανάδειξη των προοπτικών και στο άνοιγμα νέων δρόμων συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Αραβικού κόσμου.
H εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία μας φέρνει όλους κοντά για να διερευνήσουμε σε αυτήν την συγκυρία πώς θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις και πώς θα αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για επωφελείς διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Και πώς επομένως θα συνεισφέρουμε στην σταθερότητα και στην ανάπτυξη των οικονομιών μας και των χωρών μας. 

 


Η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις, γεωπολιτικές αλλαγές και δύσκολα γεγονότα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για διεθνείς προκλήσεις που ξεπερνούν σύνορα και εθνικές πολιτικές, μας αγγίζουν και μας αφορούν όλους. Απαντούμε στις προκλήσεις αυτές μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία στην ανάληψη πολιτικών και παράλληλα οικονομικών και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνησή προωθεί εντατικά την τελευταία διετία στρατηγικές συμμαχίες και συνεργασίες με παραδοσιακές μας αγορές, με γειτονικές μας χώρες και με τις αναδυόμενες οικονομίες. Στηρίζει το ρόλο της ως πόλο σταθερότητας, ισορροπίας και ασφάλειας στην περιοχή. Υποστηρίζει και ενθαρρύνει αναπτυξιακά έργα διασύνδεσης, με έμφαση στην ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, την πρωτογενή παραγωγή, τις μεταφορές και στον τουρισμό. Ως χώρα της ΕΕ, χτίζει σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο με τον αραβικό κόσμο, σχέσεις εμπιστοσύνης που είναι επιθυμία μας να επεκταθούν και στην ευρύτερη περιοχή.

Ο τουρισμός αποτελεί θεμέλιο φιλίας και αλληλοκατανόησης των λαών και λειτουργεί ως γέφυρα για ανάπτυξη και προώθηση διμερών και πολυμερών επωφελών συνεργασιών. 



                  



Ο τουρισμός ωθεί προς την πρόοδο και την ευημερία και η Ελλάδα έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση.
Αποτέλεσε στρατηγική μας επιλογή στη νέα εθνική τουριστική πολιτική μας το 2015 να ανοίξουμε τις τουριστικές αγορές της Μέσης Ανατολής και να προωθήσουμε νέες συνεργασίες με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου. Κάθε αγορά ξεχωριστά αποτελεί στρατηγικό μας εταίρο, με την οποία εμβαθύνουμε τις τουριστικές σχέσεις. Δίνουμε τη δυνατότητα στον ελληνικό τουριστικό τομέα να διεισδύσει και να αναπτύξει συνεργασίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Β. Αφρικής. Παράλληλα, η Ελλάδα με την μοναδική τουριστική της ταυτότητα, αλλά και ως χώρα των ευκαιριών για νέες επενδύσεις ανοίγει δρόμους συνεργασίας μεταξύ του Αραβικού Κόσμου και της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο του τουριστικού μας ανοίγματος στον Αραβικό κόσμο, πραγματοποιήσαμε σειρά επαφών με πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες για την στρατηγική μας στην ανάπτυξη διμερών τουριστικών πρωτοβουλιών.

Διοργανώσαμε διμερή τουριστικά φόρουμ, όπως με την Αίγυπτο τον περασμένο Μάιο, ενισχύσαμε την παρουσία μας στις μεγαλύτερες Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις και υποστηρίξαμε workshop σε μεγάλο αριθμό χωρών, ανάμεσά τους τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, τον Λίβανο.
Ενθαρρύναμε τον ιδιωτικό τομέα, τις τουριστικές επιχειρήσεις, να προχωρήσουν σε άμεσες συνεργασίες και συμφωνίες μέσα από Β2Β και Β2C συναντήσεις σε κάθε αγορά ξεχωριστά στο πλαίσιο των παραπάνω διοργανώσεων.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι επιτρέψτε μου να πω θεαματικά και ενδεικτικά της τεράστιας δυναμικής για την περαιτέρω συνεργασία των τουριστικών μας αγορών.

Οι αφίξεις επισκεπτών από τη Μέση Ανατολή κατέγραψαν το 2016 διψήφια αύξηση και με βάση τις εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς, η δυναμική αυτή αποτυπώνεται έντονα και σε ακόμη υψηλότερη ζήτηση προς ελληνικούς προορισμούς για το 2017.
Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε και δίνουμε στην καθιέρωση νέων απευθείας πτήσεων. Έχουμε καθημερινές ή εβδομαδιαίες συνδέσεις με όλες τις κύριες αραβικές αγορές, και επιδιώκουμε την ενίσχυση των πτητικών προγραμμάτων το 2017, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε την αυξημένη ζήτηση αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να υποδεχθούμε επιπλέον τουριστικό ρεύμα τα επόμενα χρόνια.
Η Ελλάδα είναι ο απόλυτος προορισμός στην Μεσόγειο και την Ευρώπη για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο. Ξεχωρίζει και αναγνωρίζεται διεθνώς για την αυθεντικότητά της, τη φιλικότητα της, το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας και την πολύ ζεστή, χαρακτηριστική ελληνική φιλοξενία.
Καλύπτουμε και τις πιο υψηλές απαιτήσεις των επισκεπτών μας κάθε ηλικίας και κάθε ειδικού ενδιαφέροντος προσφέροντας μοναδικές επιλογές όλο το χρόνο για διακοπές οικογενειών ζευγαριών και ατόμων τρίτης ηλικίας, επισκέψεις με φίλους, επαγγελματικά ταξίδια, οργανωμένες διακοπές ή μεμονωμένα ταξίδια.
Είμαστε το μεγαλύτερο και πιο πολύμορφο σύμπλεγμα νησιών στην Μεσόγειο, με 16 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, και περισσότερα από 100 κατοικημένα νησιά. Τα καταγάλανα νερά μας από τα ασφαλέστερα στον κόσμο και η κοντινή απόσταση μεταξύ των νησιών, επιτρέπουν στον επισκέπτη σε ένα ταξίδι να γνωρίσει διαφορετικούς προορισμούς και να βιώσει διαφορετικές εμπειρίες.

Η ποιότητα των υδάτων μας στις θάλασσες του Αιγαίου και του Ιονίου είναι εξαιρετική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, το 97,2% των σημείων κολύμβησης που ελέγχθηκαν ήταν εξαιρετικής ποιότητας κατατάσσοντάς μας στις κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης. Κατέχουμε την 3η θέση παγκοσμίως στο διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες», με 430 βραβευμένες οργανωμένες ακτές και 9 βραβευμένες μαρίνες για το 2016.
Είμαστε ο τρίτος κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός κρουαζιέρας και το 2016 καταγράφεται ήδη μία αύξηση στα επίπεδα του 20% στις αφίξεις επισκεπτών κρουαζιέρας στην Αθήνα και σε δημοφιλείς προορισμούς- λιμάνια σε όλη τη χώρα.

Επιδιώκουμε με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο το λιμάνι του Πειραιά να αναδειχθεί σε σημαντικό homeport στη Μεσόγειο και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό συμβάλλουν τα πρόσφατα έργα για την υποδοχή κρουαζιέρας αλλά και σχεδιαζόμενες επενδύσεις επέκτασης των εγκαταστάσεων. Ο στρατηγικός επενδυτής μας στο λιμάνι του Πειραιά στοχεύει στο μεσοπρόθεσμο διπλασιασμό των αφίξεων κρουαζιέρας στα 3 εκατ. και την ενίσχυση της συνδεσιμότητας με απευθείας πτήσεις από μακρινές αγορές. Παράλληλα, προωθούμε στις επαφές μας με διεθνείς Ομίλους κρουαζιέρας νέους προορισμούς για την ένταξή τους στα προγράμματα θαλάσσιου τουρισμού στη Μεσόγειο.

Αξιοποιούμε το μοναδικό φυσικό μας πλούτο, με περίπου 700 ιαματικές φυσικές πηγές διάσπαρτες στην Ελλάδα, στο ηπειρωτικό κομμάτι αλλά και στα νησιά μας, με μοναδικά χαρακτηριστικά και ευεργετικές ιδιότητες και ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη επενδύσεων υψηλού επιπέδου για υποδομές και υπηρεσίες υγείας και ευεξίας.

Αναξιοποίητες περιοχές, μικροί κρυμμένοι παράδεισοι έχουν διατηρήσει την φυσική τους ομορφιά και ελκυστικότητα τους, που πλέον προωθούμε με βιώσιμους όρους και ήπιες παρεμβάσεις, για την τουριστική ανάπτυξή τους με βάση υψηλά πρότυπα και προδιαγραφές ποιότητας.
Η Αθήνα, και πολλές ακόμη ελληνικές πόλεις, αποτελούν ιδανικούς προορισμούς city-break που συνδυάζουν πολιτισμό και ιστορία με επισκέψεις σε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και άπειρες δυνατότητες σε ψυχαγωγία, διασκέδαση, αγορές και γαστρονομία.
Η ανάπτυξη του τουρισμού την τελευταία διετία με ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 7% στις διεθνείς αφίξεις, και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από τον μέσο όρο της παγκόσμιας τουριστικής ανάπτυξης, συνοδεύτηκε και από έντονη κινητικότητα στην υλοποίηση νέων τουριστικών επενδύσεων.
Ήδη καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από ξένα σχήματα που διερευνούν συγκεκριμένες επενδυτικές δυνατότητες σε όλη τη χώρα στον τουρισμό και το real estate.

Η υπηρεσία one-stop-shop στο Υπουργείο διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες για την έναρξη και υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης 15 Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων, και περίπου 150 έργα νέων ξενοδοχείων και επέκταση και εκσυγχρονισμό υπαρχόντων, όλα στις κατηγορίες των 4 και 5 αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, από το 2015 έως σήμερα. Μόνο το 2015, άνοιξαν περισσότερα από 40 νέα πεντάστερα ξενοδοχεία.
Μόνο στην Αθήνα επτά νέες μονάδες προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό το 2016, και πολλές ακόμη προγραμματίζονται για το 2017 από ξένους επενδυτικούς ομίλους και σχήματα.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον αραβικών ομίλων να συμμετάσχουν σε μεγάλες επενδύσεις στην Αττική όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης και το Ελληνικό πιστεύουμε ότι είναι πλέον πιο ώριμες οι συνθήκες από ποτέ για τις αραβικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν επωφελώς τις σημαντικές ευκαιρίες στο δυναμικά αναπτυσσόμενο ελληνικό τουριστικό τομέα.

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι τα μεγάλα έργα που προωθούμε- ανάμεσά τους την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, την ανάπλαση και αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής- και δρομολογούμενα νέα έργα σε τουριστικές υποδομές όπως μαρίνες και αγκυροβόλια, θα κινητοποιήσουν ένα νέο κύμα επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Το brand-name Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή την πιο ελκυστική και ανταγωνιστική πρόταση, για νέες ευκαιρίες και νέες επιχειρηματικές κινήσεις στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

Από το σημερινό βήμα, σας απευθύνω ανοικτή πρόσκληση να διερευνήσετε τις σημαντικές αυτές δυνατότητες σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνώς τουριστικό προϊόν, τον προορισμό Ελλάδα.

Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ενθαρρύνουμε στρατηγικές και υψηλής προστιθέμενης αξίας επενδύσεις, που θα διατηρήσουν την ελληνική αγορά τουρισμού σε πλεονεκτική θέση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin