9 Φεβρουαρίου 2017

Από την κοπή της πίτας της ΔΩΡΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας της Δωρικής Αδελφότητας (Δ.Α.) την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στη Δωρική Στέγη στο Παγκράτι. Στην εκδήλωση προσήλθαν Δωριείς από κάθε γωνιά της Αττικής και της Δωρίδας.



Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από όλα τα χωριά της Δωρίδας. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους τη Δωρική Αδελφότητα, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣ και Δικαιοσύνης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, η τ. Βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, ο τ. Βουλευτής κ. Πέτρος Μαντούβαλος, η τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, ο πολιτευτής Φωκίδας κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Κωνσταντίνος Λιάπης, ο τ. Καθηγητής Παιδαγωγικής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου κ. Παπαδημητρίου, ο κ. Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος, τ. Γενικός Δ/ντής Ε.Ο.Τ., ο κ. Γεώργιος Μπούτσικος, τ. Αεροπαγίτης, η Δρ Άννα Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια Χορολογίας από το Μαλανδρίνο, ο κ. Μίμης Καλαντζής τ. Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, ο κ. Ζυγορονίκος Μιχάλης, δημοσιογράφος του «astronafpaktos», οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Συλλόγων από τα χωριά της Δωρίδας.


Τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη, λόγω προσωπικού κωλύματος, εκπροσώπησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ανδρέας Ευσταθίου και Κώστας Παλασκώνης.












Ζητούμε συγνώμη για τυχόν παράληψη αναφοράς σε ονόματα προσκεκλημένων που μας τίμησαν με την παρουσία τους !

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό της βασιλόπιτας μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας που δώρισε πέρυσι στη Δωρική Αδελφότητα η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής, όταν την επισκέφθηκαν μέλη του Δ.Σ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κος Ιωάννης Μπαλατσούρας ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την οδύνη όλου του Δ.Σ. για το δυσάρεστο γεγονός της πρόσφατης πυρκαγιάς στην ιστορική Μονή Βαρνάκοβας προτρέποντας παράλληλα όλους για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την αποκατάσταση του ξεχωριστού αυτού θρησκευτικού μνημείου της Δωρίδας. Για το σκοπό αυτό υπήρχε ειδικό κουτί για Έρανο το οποίο συγκεντρώθηκε για μία πρώτη αρωγή προς τη Μονή μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας, η οποία έχει ανοίξει σχετικό λογαριασμό στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο στα μέλη του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. για την τριετία 2017-2019, τα οποία, όπως επισήμανε, συνδυάζουν την εμπειρία παλαιότερων στελεχών με βαθιά γνώση με την κατάρτιση, επιστημοσύνη και διάθεση για προσφορά των νεότερων μελών. Επισημάνθηκε επίσης ότι κάθε μέλος του Δ.Σ. έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Δωρική Αδελφότητα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, λόγω των αντίξοων συνθηκών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καλείται να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της θέτοντας νέους στόχους και προωθώντας σημαντικά θέματα που συμβάλλουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δωρίδας. Επισήμανε επίσης ότι η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα της Δ.Α. αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Παράλληλα προέτρεψε όλους να έχουν πιο ενεργό ρόλο στο διαδραστικό facebook group της Δ.Α., εμπλουτίζοντάς το με περισσότερο σχετικό περιεχόμενο και φωτογραφίες.


Ο Πρόεδρος επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας με όλους τους Προέδρους και Συλλόγους της Δωρίδας καθώς και με τοπικές αρχές, εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων. Έκανε τέλος ειδική αναφορά στη στρατηγική της Δ.Α. για τη νέα 3ετία, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την ανάδειξη του διατροφικού κεφαλαίου της Δωρίδας μέσα από συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες και διατροφολόγους, την ανάδειξη του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και ιστορικού κεφαλαίου της Δωρίδας και την προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή όπως η διοργάνωση μεγάλης αθλητικής εκδήλωσης (τρίαθλο) στη λίμνη του Μόρνου τον Ιούλιο σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς.

Επίσης εξέφρασε την πρόθεση για εκδήλωση Δωρικού ανταμώματος τον προσεχή Ιούνιο στην Αττική.
Στη σύντομη παρέμβασή του ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου εξέφρασε την βαθιά του λύπη για την μη αναστρέψιμη καταστροφή που υπέστη η Ι.Μ. Βαρνάκοβας και ιδιαίτερα το αρχειακό υλικό από Βυζαντινή εποχή για το οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αντίγραφα. Επίσης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς την Ηγουμένη και τις μοναχές και ενημέρωσε για τις επικείμενες ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό την άμεση αποκατάσταση - αναστήλωση της Ιστορικής Ιεράς Μονής.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο κ. Μιχάλης Δρίτσας, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Α., ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των αναπτυξιακών προγραμμάτων στη Δωρίδα, ο κ. Χρήστος Κρικέλας, Γενικός Γραμματέας, ανέλυσε εν συντομία τη στρατηγική της Δ.Α., ο κ. Δημήτρης Μπέσκος, Έφορος, έκανε αναφορά στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Δ.Α. καθώς και στην πρόθεσή της να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο αντάμωμα αρχές Ιουνίου σε άλσος της Αττικής ενώ ο κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, μέλος Δ.Σ., παρουσίασε τα βασικά σημεία της μελέτης του για την εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη Νοτιοδυτική Δωρίδα η οποία στερείται ανάλογης υπηρεσίας.

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στους ακολούθους πολιτιστικούς συλλόγους που διακρίθηκαν για τη σημαντική προσφορά τους στα τοπικά και ευρύτερα πολιτιστικά δρώμενα της Δωρίδας: Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας, Ένωση Τειχιωτών Δωρίδας, Σύλλογος Πενταγιωτών Δωρίδας και Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «ο Φύσκος». Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος αντίστοιχες βραβεύσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον για άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους. Τέλος, τιμητική διάκριση δόθηκε στην Δρ Κούρνια Ζωή, με καταγωγή από της Μηλιά Δωρίδος, σε αναγνώριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και της σημαντικής προσφοράς της στον αγώνα κατά του καρκίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin