19 Οκτωβρίου 2017

"Ενδείξεις για την πρώτη σοβαρή φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού."





Τι κι αν φτάσαμε στο τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου,η κατάσταση όσο αφορά στις καιρικές συνθήκες και τις συνέπειες αυτών,είναι μάλλον απογοητευτική ειδικά για τον αγροτικό τομέα.Ο Οκτώβριος είναι ένας μήνας που συνήθως δίνει αρκετές βροχές στις δυτικές,κεντρικές και βόρειες περιοχές της Ελλάδας και παράλληλα φέρνει τις πρώτες κατεβασιές κρύου από τα βόρεια και τις χιονοπτώσεις στα πολύ ψηλά βουνά μας.
Δεν είναι πρώτη φορά πάντως που συναντάμε το φετινό φαινόμενο,δηλαδή έναν Οκτώβριο άκρως ηλιόλουστο,με ελάχιστες βροχές και με σχετικά "τσιμπημένες" θερμοκρασίες.Δεν είναι τυχαίοι οι χαρακτηρισμοί "το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου" ή το "γαιδουροκαλόκαιρο".
Αιτία της παρατεταμένης καλοκαιρίας,είναι οι αντικυκλωνικές συνθήκες με το πεδίο υψηλών πιέσεων  που δεν επιτρέπουν την έλευση βαρομετρικών χαμηλών και συνάμα των φθινοπωρινών και στη συγκεκριμένη περίπτωση πολυπόθητων βροχών.

Όλη αυτή η κατάσταση φαίνεται να κρατά μέχρι τη Κυριακή,καθώς με την έναρξη της νέας εβδομάδας,όλα τα στοιχεία των βασικότερων προγνωστικών μοντέλων,θέλουν αλλαγή στη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και ταυτόχρονη υποχώρηση του αντικυκλώνα.



                                             
(Προγνωστικός χάρτης υετού- GFS)


Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω,αν και οι ανατροπές στις εκτιμήσεις θεωρούνται δεδομένες,φαίνεται από τη Δευτέρα το βράδυ να πλησιάζει τη χώρα μας βαρομετρικό χαμηλό από τα βορειοδυτικά,φέρνοντας αρκετές βροχές,καταιγίδες,ισχυρούς ανέμους,τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα βουνά της κεντροβόρειας χώρας και πτώση της θερμοκρασίας.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
                  Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος- Επιβλέπων των Μ/Σ Αμαρουσίου &                         Αραχώβης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin