17 Νοεμβρίου 2017

Περιορίζεται η κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο,με αρκετό κρύο ξεκινά η νέα εβδομάδα.



Τελευταία ημέρα αύριο της κακοκαιρίας η οποία δυστυχώς αποδείχτηκε φονική.Αρκετές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας μας,αλλά βασικό χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας ήταν η ραγδαιότητα της βροχής,δηλαδή η ένταση.Σε μια βροχόπτωση,αυτό που παίζει βασικό ρόλο και έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες,τη γεωργία κ.α,είναι το ύψος βροχής σε σχέση με τον χρόνο.


Όταν ακούμε για χιλιοστά βροχής,στο μυαλό μας μπορούμε να έχουμε τα λίτρα νερού για να αντιλαμβανόμαστε τη κατάσταση.Για παράδειγμα,όταν σε μία περιοχή ο Μετεωρολογικός Σταθμός έχει καταγράψει 5 χιλιοστά βροχής,σημαίνει πως σε μία έκταση του ενός ( 1 ) τετραγωνικού μέτρου ( τ.μ ) έχουν πέσει 5 λίτρα νερού.Δηλαδή 1 χιλιοστό βροχής αντιστοιχεί σε 1 λίτρο νερού σε 1 τ.μ.
Συνήθως,όταν σε λίγη ώρα πέσουν πάνω από 30 με 40 χιλιοστά βροχής,τότε είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα .Το ραντάρ της ΕΜΥ στο όρος Πατέρας όπου και ξεκίνησε το πρόβλημα με τις γνωστές τραγικές συνέπειες σε Μάνδρα,Μαγούλα και Νέα Πέραμο,κατέγραψε σε διάστημα λιγότερο των 2 ωρών, 50-80 χιλιοστά βροχής και με στιγμιαία ένταση/ραγδαιότητα πάνω από 300 χιλιοστά/ώρα.Ένας καλός ποτιστικός ρυθμός βροχής φτάνει τα 4 χιλιοστά /ώρα.



Κατά τ'άλλα, αύριο Σάββατο θα εκδηλωθούν διάσπαρτες βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα Επτάνησα,τα νότια ηπειρωτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα οποία και θα περιοριστούν τα έντονα φαινόμενα την Κυριακή.Οι άνεμοι θα φτάσουν στο Ιόνιο τα 7 bf και η θερμοκρασία σε καλά για την εποχή επίπεδα.

Τη Κυριακή τα έντονα φαινόμενα περιορίζονται στην Θράκη και κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο,ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν ανοίγματα στον καιρό,χωρίς όμως να λείψουν κάποιες τοπικές μπόρες κυρίως στα βορειοδυτικά.Από αργά το βράδυ πάντως και κυρίως τη Δευτέρα,ψυχρό μέτωπο από τα βορειοδυτικά θα διασχίσει τη χώρα,φέρνοντας ένα γρήγορο πέρασμα βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων ακόμα και σε ημιορεινές περιοχές.Οι άνεμοι θα στραφούν σε ΒΔ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από Βορρά προς Νότο.

Στην Αράχωβα υπάρχει η πιθανότητα για παροδικές βροχές αύριο μέσα στην ημέρα,ωστόσο την Κυριακή οι πιθανότητες για βροχή περιορίζονται σημαντικά και ο καιρός θα έχει και ανοίγματα.
Όσο αφορά τη Δευτέρα,ημέρα Περιφοράς της Εικόνας της Παναγίας,το μόνο σίγουρο είναι πως οι ΒΔ άνεμοι θα φέρουν αρκετό κρύο.Το αν θα συνοδεύεται από φαινόμενα,θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.Για την ιστορία,το 2004 και ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου,τις πρώτες πρωινές ώρες είχε σημειωθεί χιονόπτωση-χιονόστρωση στην Αράχωβα με -2°C.


Η φωτογραφία στην επικεφαλίδα της ανάρτησης,είναι από τον κύριο Θανάση Τσουλάνα όπου και μας έστειλε σήμερα και μας δείχνει τον πασπαλισμένο Παρνασσό το μεσημέρι από τα Καστέλια Φωκίδας.


Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμιά περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προβλέψεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος - Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin