27 Δεκεμβρίου 2017

Έρχονται οι τελευταίες βροχές του χρόνου.Με καλό καιρό θα μας φέρει τα δώρα ο Άγιος Βασίλης.



Μετά τις έντονες χιονοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας και τη καιρική ανάπαυλα των τελευταίων ημερών,νέα μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες στα δυτικά,με βροχές που αύριο θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.




Αναλυτικότερα,βαρομετρικό χαμηλό το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Β.Ιταλίας,συνοδεύεται από ψυχρό μέτωπο και κινούμενο αύριο ανατολικότερα,θα αλλάξει τον καιρό της χώρας μας.




(χάρτης-βαρομετρικές πιέσεις)




Έτσι λοιπόν σήμερα,ασθενείς κατά βάση βροχές σημειώνονται κατά τόπους στα δυτικά και λίγα χιόνια στα βουνά.Αύριο και όσο το ψυχρό μέτωπο προσεγγίζει την Ελλάδα (μπλε καμπύλη με τριγωνάκια) οι βροχές στα δυτικά θα ενταθούν,θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες και κινούμενο αυτό ανατολικότερα,ανάλογα φαινόμενα θα σημειωθούν και στην υπόλοιπη χώρα.Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά και κυρίως της Ηπείρου,όπου αργά το βράδυ προς την Παρασκευή,στα βορειοδυτικά τμήματα,τα χιόνια θα κατέβουν και κάτω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο.





(Ευρωπαικό μοντέλο-Υετός 28/12)



Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα δυτικά και στα νότια,ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και τοπικά έντονες καταιγίδες.Χιονοπτώσεις κυρίως στα βορειοδυτικά.
Οι Νότιοι άνεμοι τοπικά θα φτάνουν και τα 8 bf,για να πέσουν την Παρασκευή στα 5-6.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο καθώς οι άνεμοι στρέφονται σε βοριάδες,ενώ ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.
Σύμφωνα και με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία,το νέο έτος θα έρθει με καλό καιρό.




Στην Αράχωβα οι νεφώσεις αυξάνονται κατά διαστήματα και αφήνουν παροδικές ψιχάλες-ασθενείς βροχές,ορογραφικού χαρακτήρα.Αύριο και κυρίως από το μεσημέρι και μετά,οι βροχές θα ενταθούν και αργά το βράδυ προς την Παρασκευή θα εξασθενήσουν.Χιόνια θα πέσουν στον Παρνασσό,ενώ οι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους που ίσως ξεπεράσουν τις πρωινές ώρες και τα 6 bf.







Οι παραπάνω εκτιμήσεις είναι αποτέλεσμα ερασιτεχνικής προσπάθειας και μελέτης των προγνωστικών μοντέλων καιρού.Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις επίσημες προγνώσεις της Ε.Μ.Υ και όποιος επιθυμεί τις λαμβάνει υπόψη.



Επιμέλεια: Νίκος Δαλαρούγκας
Δασοπόνος & Διαχειριστής Φυσικού Περιβ/ντος-Συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.

Blog Widget by LinkWithin